Welkom bij ...
jeanette

 

Centrum van Licht
Jeanette Mennes

(030) 691 74 36

Reizen in Kunst: Schilderen in Opdracht - Expositie - Galerie

 

Exposeren: De Reis van mijn Ziel.

Een bescheiden persoonlijke weg. De weg van puur en echt.

Ik zie mijn eigen werk vooral als een spiegel en een afdruk van mijn eigen weg, mijn ziel. Dit mag getoond worden, gedeeld worden en verkocht worden. Ik leg in mijn onderneming echter de nadruk op het lesgeven, educatie en het coachen. Exposeren neemt dus een bescheiden, en selectieve plek in in mijn onderneming. Als ik exposeer doe ik dat in een Ruimte dat helemaal bij mijn werk, mijn proces en projectmatige manier van werken past.

Exposeren bij Samaya - januari - april 2014 Ode. Fragment van Vrouw.

In de periode januari - april 2014 exposeerde ik op Samaya met de experimentele expositie: Ode. Fragment van Vrouw. Deze expositie is op maat gemaakt voor Samaya (voormalig klooster nu conferentieoord). Ik verblijf regelmatig op Samaya, en in de afgelopen jaren heb ik de ruimte, het licht, de natuur daar geobserveerd intens ervaren. De plek is voor mij een voedingsbodem van stilte, natuur en creativiteit. Mijn expositie is ook een Ode aan de zusters die op deze plek Stilte een voedingsbodem gaven. Dankbaar voelde ik mij dat een van de zusters een speech heeft verzorgd op de opening van de expositie. 

Ik heb gedichten geschreven, gefotografeerd, mijn visie uitgewerkt (dat tot boek wil worden) en een expositie die volledig vanuit Flow ontstaan is, met een bijzondere schildertechniek (dat ook tot boek wil worden).

Ik heb mij laten leiden door de vraag: Wat wil er ontstaan als ik aan de kant ga? Wat wil er in het hier en nu, van moment tot moment aan vernieuwing ontstaan als ik concepten, identificaties, gedachten, gevoelens loslaat? Vanuit die vraag is de expositie 'Ode. Fragment van Vrouw' ontstaan. De Ode vertelt van een reis. Een reis over bezieling. Hoe deze ziel, een dynamische vreugdevolle levenskracht, staat te popelen om vorm aan te nemen. In deze werken speel ik letterlijk met water(regen), kleur en onderzoekt ze hoe het vloeibare water (de ziel) langzamerhand op haar reis een aardse vorm, body krijgt (vrouwenlichaam, fragmenten).

Dankbaar ben ik dat deze werken op de voorkant van het blad de Zijspiegel staan (2016) en in de Vrouwenkalender (2017). 

 

Schilderen in Opdracht. Kunst die jou bevraagt, uitdaagt en vrijgeeft

Wil je dat ik een heel persoonlijk kunstwerk voor je maak? Vanuit een zeer nauwe afstemming en stap-voor-stap overleg, kun je een schilderij in opdracht laten maken. Het bijzondere van mijn manier van werken is dat je niet een werk van mij zomaar uitzoekt, maar dat we echt de tijd nemen om vast te stellen welk gevoel of welke verlangen van jouw ziel ik voor jou in een beeld mag uitdrukken. Mijn opdrachtgevers genieten vooral van het licht, de (oneindige) ruimte en de kracht, de eenvoud, de subtiliteit, het gebruik van kleur/textuurin mijn werk en van het deelgenoot zijn. Om te mogen werken in opdracht is voor mij een groot kado, omdat het voor mij de ultieme zuivere afstemming is. Als dan het werk op de plek van bestemming hangt en de klant (vaak) verbluft en ontroerd is van de weg die we samen hebben afgelegd, ben ik dat vaak ook. In die zin kan je een werk van mij als een coachingstraject beleven. Ik spiegel een deel van jou in beeld en jij gaat de dialoog er weer mee aan. 

Klanten verwoorden het als volgt:


'Je kan uitbeelden wat ik voel, wie ik ben, dat is heel bijzonder. Dit is niet zomaar een schilderij, jij stemt je helemaal af op wie de ander is en vandaaruit schilder je'. Ik ben heel blij met je werk. Iedere dag weer.'

'Dit is niet zo maar een schilderijtje kopen. Wat een aandacht leg jij in je werk en wat een aandacht geef je mij als klant. Je neemt mij mee op reis in je werk en je manier van werken, je komt het persoonlijk brengen, je zorgt ervoor dat het werk goed in de ruimte hangt. Wat een kado, dank je wel, ik ben heel blij met je werk. Ik geniet er elke dag van. Dat is een werk dat lang bij mij blijft. Dat spiegelende vind ik fantastisch. Je plaatst mij ook in het kunstwerk, ik word er onderdeel van en je geeft mij iets waarmee ik kan blijven bewegen in het werk. Zo blijf ik zelf ook in beweging.'

'Ik vind dit werk een oneindige ruimte bevatten en een oneindige inspiratie. Ik vind het een symbool ook voor wat je mij brengt'.

'Wat jij met Textuur kan, vind ik ongelofelijk. Niet teveel, precies genoeg in alles. Hoe doe je dat??? Dank je voor je filmopnames van het schilderproces en het boekje. Wat een genieten. Het werk dient voor mij als een focus, wat een kracht ligt er in en dat met Australische Grond'. 


Interesse? Informeer bij Jeanette Mennes

 

Galerie: kunstwerken vanuit stilte, meditatief schilderen

In de galerie laat ik mijn ontwikkelingsweg zien. Het is een weg van binnen naar buiten. Zichtbaar worden van je ziel in je werk. Als kunstenaar heb je een hele weg af te leggen. De ontwikkeling van het bewustzijn van de mens 'werk' je als het ware door en dan doorbreek je dit en ontstaat eigen_aardig werk. Als je die stappen bewust neemt en diep er in duikt, ontdek je je bron, je eigen beelden. Deze beelden hebben veel zeggingskracht voor degene die zich er voor kunnen openen in de waarneming. Het is de weg van het hart. Als kunstenaar kan ik voelen/waarnemen vanuit welke insteek een werk geschilderd is, vanuit hoofd, hart, voeten, wilskracht, denken of vanuit de bezieling. 

Neem een kijkje in de galerie of informeer.

 

Workshop Leren waarnemen, een kunst

Deze workshop die u als teamuitje of als groep (bijv. docenten of vrouwennetwerk) kunt boeken, leert u op een bijzondere wijze naar kunst te kijken. Het is een actieve, ludieke workshop waarin u met diverse oefeningen leert om vanuit uw hoofd, hart en voeten steeds anders te kijken naar kunstwerken. U zult merken hoe bijzonder het is en ook energie geeft om op deze manier te kijken. En als u in het vervolg naar een museum gaat, vergeet u nooit meer de oefening 'de grootte van een pink'. U verdiept zich in kunstwerken door het kijken en er openbaart zich iets voor u in het werk. Verras uzelf! En misschien nodig het u wel uit om zo te leren om ieder werk te waarderen. Ik zal nooit vergeten hoe mijn werk door een galeriehouder bekeken werd, vol met aandacht en zo volledig. Dat heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Ervaar zelf de rijkdom ervan!

Als teamuitje is deze manier van kijken mooi te koppelen aan creatief omdenken, jezelf vernieuwen, het andere perspectief steeds maar in kunnen blijven nemen en de principes van Flow (Mihaly Csikszentmihalyi).

Interesse? Boeken? Informeer bij Jeanette Mennes

Awakening Your Light Body